THISYS.NL

Informatieve site over allerlei technische systemen

thisys

Techniek en systemen die bijdragen aan een betere wereld

 

Op deze pagina's komen nieuwe systemen of technieken aanbod waarvan het primaire doel is het verbeteren van de wereld. Het gaat dus niet om de grote vernieuwingen, financiële winsten of grootschaligheid, maar om het doel, de inovatie en de praktische toepassing.


Het bos redden met oude mobieltjes

Dit moest het 1e onderwerp worden van deze pagina omdat het niet gaat om een nieuw product, maar om het innovatief toepassen van een afgedankt product.

Topher White vertelt in deze TedTalk uit 2014 over het hergebruik van oude mobieltjes. De mobieltjes worden verspreid over het grote regenwoud en geprogrammeerd om een melding te versturen als ze het geluid van kettingzagen horen. Hiermee kunnen grote gebieden tegen zeer lage kosten bewaakt worden tegen illegale houtkap.


Onbemande voertuigen bij rampen

Robin Murphy vertelt in deze TedTalk uit 2015 over de inzet van onbemande voertuigen bij rampen. Dit zijn kleine vliegtuigjes, drones, rijdende voertuigen, bootjes en onderzeeërs. Het is duidelijk dat deze voertuigen op plaatsen kunnen komen waar mensen niet kunnen komen of waar het onveilig is voor mensen. Maar nog veel belangrijker is het dat deze robots kunnen dienen als ogen en handen voor deskundigen die misschien wel verspreid over de hele aarde zitten.